Transport is één van de grootste banenverstrekkers van ons land. Het is dan ook niet gek dat steeds meer Nederlanders een baan als vrachtwagenchauffeur ambiëren. Naast goede baangarantie, heb je als chauffeur namelijk ook veel vrijheid tijdens het werken. Voor het rijden op een vrachtwagen heb je geen opleidingsdiploma nodig, maar toch kan niet iedereen zomaar vrachtwagenchauffeur worden. Ben jij geïnteresseerd in een baan binnen de transport? Lees dan vooral verder, want in dit artikel vind je de verplichtingen waar je als professioneel vrachtwagenchauffeur aan moet voldoen.
Vrachtwagenrijbewijs
Om vrachtwagen te mogen rijden, moet je natuurlijk beschikken over een geldig vrachtwagenrijbewijs. Hiervoor zul je rijlessen moeten volgen, die in veel opzichten lijken op autorijlessen. Nét als bij een autorijbewijs, moet je ook voor een vrachtwagenrijbewijs een theorie-examen afleggen. De vrachtwagen theorie bestaat uit meerdere onderdelen. Zo worden er niet alleen vragen gesteld over verkeersborden en verkeersregels, maar moet je ook alles weten over de techniek van de vrachtwagen. Pas wanneer je de vrachtwagen theorie hebt behaald, mag je het praktijkexamen afleggen. Wanneer je geslaagd bent voor zowel de theorie als de praktijk, mag jij jezelf officieel vrachtwagenchauffeur noemen.
Code 95
De Code 95 is een bekend begrip binnen de transportwereld. Het is een verplichte code die zichtbaar wordt aangeduid op het rijbewijs. De Code 95 wordt ook wel het theorie-examen genoemd. Wil je voor de eerste keer de Code 95 halen? Dan zul je dus het theorie-examen moeten afleggen. Let wel op, want de code is slechts vijf jaar geldig, en kan alleen verlengd worden door het volgen van nascholing. De meeste transportbedrijven organiseren zelf de nascholingsdagen, waardoor je er als chauffeur weinig omkijken naar hebt. Maar het is wel belangrijk om dit vooraf even te controleren, zodat je nooit de weg opgaat zonder een geldige Code 95 op je rijbewijs.
Flexibiliteit en zelfstandigheid
Naast de wettelijke eisen van een rijbewijs, heb je als vrachtwagenchauffeur ook een behoorlijke dosis flexibiliteit en zelfstandigheid nodig. Als chauffeur spendeer je immers een groot deel van je werkdag op de openbare weg. Dit betekent dat je veel alleen bent, maar ook dat je veel verantwoordelijkheid met je meedraagt. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede-weggebruikers. Voor transportbedrijven is het daarom belangrijk om te weten dat hun chauffeurs zelfstandig kunnen functioneren. Daarnaast is het beroep van chauffeur natuurlijk onvoorspelbaar. Je weet nooit wanneer je in een file terecht komt. Je zult daarom flexibel moeten omgaan met je werktijden. Een 9-5 baan zit er niet in, maar je krijgt er wel een heleboel vrijheid voor terug!